Krka

Starešina domačega kluba, ki letos zaključuje športno kariero v rokometu

Mitja Klobčar, 29-letni Novomeščan, ki igra krilno pozicijo v MRK Krka. Svojo kariero je začel pred skoraj dvemi desetletji. Klub je bil ustanovljen leta 2000. Takrat je Mitja začel v mladinskih pogonih. Z letošnjim letom, 18 let kasneje, se je mladi Novomeščan odločil, da zaključi svojo profesionalno športno kariero ter se posveti sebi, punci in bližnjim.

Foto: Danilo Kesić / MRK KRKA

Mitja, ti si med igralci eden starejših oz. si najstarejši. Kako gledaš na igralce, ki so 10 let mlajši od tebe? Meniš, da imaš prednost zaradi dolgoletnih izkušenj? 

Razlika v letih se na treningih ne pozna, ker smo vsi enakopravni in vsi treniramo za isti cilj. Nihče od nas ni deležen posebnih privilegijev, ne glede na starost ali izkušnje. Z nami so na treningu včasih tudi mladinci, trener jih tretira enako kot nas. Ni izjem.

Glede izkušenj pa menim, da lahko dam vsakemu igralcu kaj znanja, videnje oz nasvet, ker marsikoga čaka še veliko dela.

Kot vemo je rokomet tvoj drugi »poklic«. Zaposlen si pri našemu generalnemu sponzorju, Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto. Kakšno delo opravljaš tam in kako usklajuješ službo in rokomet? 

 Poleg rokometa sem tudi redno zaposlen v Krki. Delo opravljam v laboratoriju kot kemijski tehnik, in sicer v dopoldanskem času, kajti popoldanski termini so namenjeni treniranju. Usklajevanje službe in treningov pa je vsako leto težje in bolj naporno, ker enostavno ni časa za nič drugega, z leti pa se naše prioritete spremenijo in začnemo ceniti vsak trenutek, ki ga preživimo s punco, družino, prijatelji in bližnjimi.

Glede na tvoj dolgoletni staž v MRK Krka, kaj so po tvojem mnenju največji uspehi kluba? Kaj so tvoji največji osebni dosežki do sedaj v športni karieri? 

Največji uspehi kluba so zagotovo dvakratna uvrstitev na pokal Slovenije, kjer nam je letos uspelo osvojiti tudi 2. mesto. Žal se nam je zlata kolajna izmuznila iz rok, saj smo bili v finalni tekmi proti Celju izenačeni do 50. minute a nam je zmanjkalo moči, saj smo v polfinalni tekmi proti Ormožu dali svoj maksimum. Sicer je pa tudi letošnja sezona ena najboljših v klubu, v ligi NLB pa se trenutno borimo za 5. mesto.


Podelitve medalj za osvojeno drugo mesto na Pokalu Slovenije.

Med poletnimi premori velikokrat opazimo, da si strastni ljubitelj potovanj. V zadnjih letih si Tajsko obiskal kar dvakrat, kako to? Ali tudi letos načrtuješ oddih v odročnih in eksotičnih krajih?

Poletnega premora, če lahko tako rečem, niti ni toliko, saj se služba nadaljuje kljub rokometnemu premoru. Priznam, da mi gre klub v avgustu kar precej na roko, ko imam kolektivni dopust in takrat se mi uradno začne dopust oz. premor.

 Azija mi je na splošno zelo všeč, raziskovanje pa je moja strast. Letos načrtujem ponovni obisk ene izmed azijskih držav. Če sem iskren, je eden od razlogov, da se rad vračam nazaj, zagotovo hrana. Sem strastni ljubitelj morske hrane. Seveda pa je raziskovanje krajev, kulture in načini prevozov skozi državo, kjer doživiš marsikaj, kar je tukaj skoraj nemogoče, najbolj privlačno.

V svoji 18-letni karieri si igral že z marsikaterim igralcem in trenerjem. Kako primerjaš ekipo, s katero igraš danes in s katerimi si igral v preteklosti?

Zdaj ko se obrnem nazaj in pogledam zadnjih 10 let, priznam, da se je vse skupaj zelo hitro odvilo. Takrat so bili odnosi drugačni, prav tako je bila drugačna struktura igralcev. Ekipa je bila precej starejša, ne samo pri nas, ampak v celi ligi. Opazil sem tudi, da se je spoštovanje mladih do starejših bistveno spremenilo. Takrat smo mladi bolj cenili in spoštovali naše starejše soigralce. 


Zmaga nad RD Koper 2013 in vstop v končnico za prvaka drugič zapored.

Kakšni so tvoji načrti za prihodnjo sezono? Ali se nekega dne vidiš v kakšni drugi vlogi v rokometu? 

Prihajajoča sezona bo zame velik preobrat. Z letošnjo sezono uradno zaključujem športno kariero, ker želim več časa nameniti sebi, punci, družini in prijateljem. Se pa veselim, da bom lahko delal marsikaj, česar v preteklosti nisem mogel zaradi klubskih obveznosti, kot so treningi in tekme.

Zaenkrat ne, pustimo času čas.

Za konec pa se pa posvetimo domačemu občinstvu. Če bi lahko spremenil tri stvari na domačih tekmah, da bi pritegnili večje število gledalcev, katere tri bi to bile?

Včasih je na tekmi kar velika udeležba gledalcev, v povprečju pa bi jih lahko bilo več. Res pa je odvisno od dneva in ure tekme in če se naša tekma križa s kakšnim drugim klubom v Novem mestu. Velikokrat se naše tekme prekrivajo s košarkarji.

Gledalcem bi morali bolj podrobno predstaviti naše delo z mladimi igralci, dokaz je že v članski ekipi. Skoraj vsi fantje so Novomeščani, ki trenirajo v klubu od malih nog. Smo sposobni ustvarjati odlične igralce kot sta Jan Jurečič, ki je lani naredil prestop v RK CPL, ter Grega Okleščen, ki je podpisal za isti klub v sezoni 2019/2020. Tudi naši rezultati govorijo zase, dvakrat zapored smo vstopili v končnico za prvaka, letos pa tudi osvojili drugo mesto na Pokalu Slovenije. Dokazali smo, da v Novem mestu igramo lep vrhunski rokomet. Če odštejemo CPL, smo letos vsaj enkrat nadvladali vse ekipe v ligi. Vse te stvari je potrebno oglaševati v domačem okolju, delati poudarke na rokometu kot delu Novega mesta, ko pa dodamo še rezultate, pa bo s tem prišla tudi publika.

Mitja, hvala za pogovor in srečno naprej!

Hvala za vsa leta, ki smo jih preživeli skupaj!

 

Mitja Klobčar bo kot članski igralec MRK Krka zadnjič zaigral na domačemu parketu v petek, 18.5.2018 ob 20:15, v Športni dvorani Marof.

Vabljeni v čim večjem številu, da se mu zahvalimo in mu zaželimo veliko sreče in uspehov v prihodnosti!

Other Articles

Kadetska ekipa
Članska ekipa